Zielona pasta curry, w przeciwieństwie do czerwonej lub żółtej pasty curry, nie jest tak ostra. Przygotowuje się ją ze świeżego zielonego chili, trawy cytrynowej, czosnku, szalotki, galagalu, kolendry i kminu rzymskiego. Oprócz tajskiego zielonego curry jest używana w wielu innych potrawach.
LOBO zielona pasta curry 400 g. Kraj pochodzenia Tajlandia.
Zielone curry to jedno z najpopularniejszych tajskich dań curry. Doskonała mieszanka ziół i przypraw, wzbogacona śmietanką kokosową sprawia, że danie to jest bardzo popularne w kuchni tajskiej. W przeciwieństwie do czerwonego curry, zielone curry ma łagodniejszy smak.
To słynne tajskie danie, pachnące aromatyczną trawą cytrynową i liśćmi bazylii, gotowane jest w śmietance kokosowej i może być podawane z kurczakiem lub wołowiną. To łatwe w przygotowaniu danie uosabia jasne, ale subtelne smaki Tajlandii.