Yakinori Czerwone pieczone plastry wodorostów do przygotowania sushi 50 szt., 125 g. Kraj pochodzenia Chiny.
Wodorosty mają niską zawartość tłuszczu, ale są pełne rozpuszczalnego błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i utrzymuje ruchy jelit. Wodorosty są doskonałym źródłem witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, są również bogate w minerały, w tym jod, selen, wapń i żelazo oraz białko.
Nori to japońska nazwa jadalnych wodorostów. Koreańska nazwa to KIM. Wodorosty te są używane głównie w kuchni japońskiej jako składnik do owijania rolek sushi lub onigiri, w którym to przypadku termin odnosi się do suszonych liści. Gotowe suszone liście są wytwarzane w procesie kruszenia i suszenia w stojaku, który przypomina produkcję papieru. Ponieważ plastry alg nori łatwo wchłaniają wodę z powietrza i ulegają degradacji, muszą być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu.