Japońska patelnia do omletów tamago, 23,5 cm x 17,5 cm, kwadratowy kształt. Nieprzywierająca powierzchnia, bardzo łatwa do czyszczenia, wystarczy kilka kropel oleju do przygotowania potrawy.
Omlet tamago to bardzo popularny w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem wywaru rybnego dashi, mirry, sosu sojowego i cukru. Jest on formowany w specjalną rolkę, a następnie krojony jako dodatek do nigiri i maki sushi. Przygotowanie tamago jest z pewnością łatwiejsze dzięki prostokątnemu kształtowi patelni.
Aby przygotować omlet jajeczny, wbij 3 jajka do miski, dodaj odrobinę cukru i szczyptę soli. Można dodać kolejne 20 ml bulionu dashi, 1 łyżeczkę wina ryżowego mirin, 1/2 łyżeczki sake i kilka kropel sosu sojowego. Lekko wymieszaj masę jajeczną, aby połączyć składniki. Należy uważać, aby nie ubić masy jajecznej do uzyskania piany. Następnie wstawić mieszaninę jajek do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej patelnię, którą wcześniej lekko posmarowałeś olejem roślinnym do smażenia, i wlej 1/4 mieszanki jajecznej na patelnię. Gdy masa zastygnie, złożyć ją na trzy części i lekko unieść, ponownie lekko posmarować patelnię olejem i wlać kolejną 1/4 masy jajecznej i powtórzyć proces. Przy trzecim i czwartym powtórzeniu złóż omlet tylko na pół. Gotowy omlet uformować w zgrabny kształt, wyłożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.