Pasta sezamowa jest bogata w minerały, takie jak fosfor, potas, cynk, lecytyna, magnez, żelazo i jest jednym z najlepszych źródeł wapnia. Zawiera więcej białka niż większość orzechów, witaminy E czy witamin z grupy B.
Pasta jest również stosowana w dietach, ponieważ jest lekkostrawna i zawiera duże ilości tłuszczów nienasyconych. Ma ogromny zakres zastosowań w kuchni i jest również popularna wśród wegan i wegetarian. Jest stosowany jako smarowidło do chleba, dodawany do marynat, sosów, sosów sałatkowych itp. Po zmieszaniu z syropem daktylowym jest podawany jako słodki deser lub jako przekąska między posiłkami z ciastkami.
Doskonale komponuje się z jagnięciną. W Egipcie jest automatycznie dodawany do większości kanapek, a w wielu krajach azjatyckich popularna jest jego wersja z ostrymi papryczkami chilli.
19,40 zł
16,16 zł bez VAT