Gorczyca czarna cała 100 g. Suszone całe nasiona gorczycy. Kraj pochodzenia Hiszpania.
Gorczyca czarna jest popularną przyprawą w wielu kuchniach, zwłaszcza indyjskiej. Pozyskiwana jest z rośliny należącej do warzyw kapustnych, takich jak brokuły, brukselka i kapusta. Czarne nasiona nadają potrawie pikantny, aromatyczny, rustykalny smak i aromat, który jest wyjątkowy. Są ostrzejsze niż odmiany żółte i brązowe.
Najlepszym sposobem na pełne uwolnienie smaku jest wymieszanie nasion z ciepłą wodą przez około 10 minut przed dodaniem ich do potrawy. Z drugiej strony, jeśli chcesz stłumić ich ostry smak, zaleca się dodanie do potrawy kwaśnego płynu, takiego jak sok z cytryny, ocet lub wino. Nasiona gorczycy czarnej dobrze komponują się z innymi ostrymi przyprawami, takimi jak czosnek i chili. W kuchni stosuje się je w różnych mieszankach przypraw, marynatach, curry, marynowanych warzywach (zwłaszcza kapuście i ogórkach) oraz sosach sałatkowych. Mają doskonałe właściwości konserwujące.
Nasiona są źródłem selenu, kwasów tłuszczowych omega-3, manganu, fosforu, magnezu, miedzi i witaminy B1.
9,90 zł
8,25 zł bez VAT