Cały czarny kardamon 50 g. Kraj pochodzenia Indie.
Kardamon jest uważany za trzecią najdroższą przyprawę na świecie, zaraz po szafranie i wanilii. Jest szczególnie ceniony za bogaty, miętowy aromat i wyjątkowy, intensywny smak. Pochodzący z Himalajów czarny kardamon ma kapsułki dwukrotnie większe od zielonych, o ciemnobrązowej i szorstko pomarszczonej powierzchni.
Jest niezbędnym elementem kuchni północnych Indii, Nepalu i Pakistanu, a także może być stosowany w kuchni afrykańskiej i syczuańskiej. Można go znaleźć w różnych marynatach do mięs pieczonych w tradycyjnym piecu tandoori, w pilawach ryżowych i biryani, wielu curry i innych gulaszach. Wreszcie, jest ważnym składnikiem klasycznej garam masala, rozgrzewającej indyjskiej mieszanki przypraw. Dodaje potrawom głębi i wyjątkowego smaku w sposób, w jaki inne przyprawy po prostu nie mogą.
11,70 zł
9,75 zł bez VAT