Laska wanilii 1 szt. Kraj pochodzenia Hiszpania.
Ręcznie zbierane laski wanilii charakteryzują się intensywnym i długotrwałym aromatem i smakiem. Jeśli porównasz zapach i smak wanilii ze sztucznym zamiennikiem (cukrem waniliowym), prawdopodobnie przestaniesz używać cukru waniliowego. Zaletą prawdziwej wanilii jest możliwość wielokrotnego użycia - kapsułkę należy pozostawić w cukrze na kilka dni, a następnie umyć i użyć ponownie. Ponowne użycie jest również możliwe na przykład do aromatyzowania mleka lub zimnych sosów.
Częścią laski wanilii jest jej szpik, który składa się z małych czarnych ziarenek. Aby usunąć je ze strąka, należy przeciąć strąk wanilii wzdłuż i wyskrobać ziarenka z obu połówek strąka tępą stroną noża. Ziarenka wanilii są używane jako składnik słodkich potraw.
Zastosowanie: nadaje się jako składnik deserów, jogurtów, puddingów, wyrobów cukierniczych, słodkich wypieków lub kremów. Można również gotować całe strąki w sosie lub puddingu, aby nadać im charakterystyczny smak i aromat.
Kapsułki wanilii nadają się do recyklingu. Jeśli przygotowujesz słodki sos, przetnij kapsułkę wzdłuż i wyskrob nasiona z kapsułki do mleka lub innego płynu. Następnie dodaj całą kapsułkę do mleka. Podgrzej płyn i pozostaw w nim kapsułkę, aż ostygnie. Po wyjęciu wysusz ją i użyj ponownie. Możemy umieścić ją na dnie słoika, posypać cukrem i po tygodniu mamy cukier o zapachu wanilii. I nawet wtedy nie ma potrzeby wyrzucania kapsułki. Jedna wystarcza na zapach do 5 kg cukru! Zużytą kapsułkę możemy też wrzucić do rumu, wódki lub miodu pitnego i po kilku dniach mamy własny waniliowy napój nadający się do koktajli i bezpośredniego picia.
21,03 zł
17,53 zł bez VAT