Gotowa pasta wasabi w tubce Inaka 43 g. Kraj pochodzenia Chiny.
Wasabi jest podstawą kuchni azjatyckiej i jest używane do przygotowywania sushi i przyprawiania potraw. Nadaje się do sushi, ale także jako dodatek do dań z makaronem i ryżem. Wasabi jest dobrze znane w Japonii i na całym świecie ze względu na intensywny pikantny smak, który daje zjedzenie tylko małego kawałka. W przeciwieństwie do chili, wasabi jest głównie wyczuwalne w jamie ustnej, tworząc podwójny efekt oczyszczania podniebienia i powodując podkreślenie smaków innych potraw.
Oto, co Wikipedia mówi o wasabi:
Wasabi (botanicznie Wasabia japonica, czasami Eutrema japonica) to japoński zielony chrzan, bardzo ostry. Ostry smak wynika z zawartości izotiocyjanianu, przypomina musztardę i bardziej podrażnia drogi oddechowe niż język. Jest stosowany jako składnik kuchni japońskiej. Jest sprzedawany jako pasta lub proszek, ale większość komercyjnych produktów zawiera tylko substytuty (chrzan, gorczyca i naturalny zielony barwnik); prawdziwe wasabi jest znane w Japonii jako hon-wasabi. Stanowi jeden z najczęstszych składników japońskiego sushi, które jest podawane z sosem sojowym i mieszane z nim przed zanurzeniem w celu złagodzenia ostrości, ale niektórzy smakosze uważają, że to dewaluuje jego smak. Traci swoją moc w kontakcie z powietrzem, dlatego podczas przygotowywania sushi umieszcza się go między ryżem a rybą.
https://zdravopedia.sk/koreniny/wasabi-6-ucinkov-na-zdravie