Kleista mąka ryżowa to tradycyjna azjatycka mąka ryżowa. Jest popularną bazą do wyrobu pierogów i bułeczek. Mąka ryżowa jest bezglutenowa i może być stosowana na diecie bezglutenowej. Można nią zastąpić do 25% zwykłej mąki w przepisie.
Mąka ryżowa jest świetną i bardzo zdrową alternatywą dla konwencjonalnej mąki pszennej. Jest naturalnie bezglutenowa, więc nadaje się również dla osób cierpiących na celiakię. Mąka ryżowa zwiększa objętość i siłę wiązania mieszanek bezglutenowych. Nadaje się do przygotowywania dań bezglutenowych lub jako zamiennik niektórych rodzajów mąki pszennej w wypiekach. Rezultatem jest lekki, puszysty posiłek z większą ilością białka i błonnika.
Mąka ryżowa ma najszersze zastosowanie ze wszystkich mąk bezglutenowych ze względu na bardzo neutralny smak i aromat. Można nią zagęszczać zupy i sosy, piec słodkie i wytrawne ciasta, przygotowywać naleśniki, placki i kaszki. Idealnie nadaje się do słodkich, niezapiekanych deserów.
9,02 zł
7,52 zł bez VAT