Legendarny i niezwykle popularny, poszukiwany na całym świecie. Taki właśnie jest tajski sos chili Sriracha. Zawiera do 83% chili. sriracha chili sauce, sriracha hot chili sauce, thai chili sauce, thai hot chili sauce, sriracha hot chili sauce fuel. Kogut na butelce jest znakiem oryginalnej receptury. Wszystkie inne sosy sriracha są oryginalnymi kopiami.
Sos chili Sriracha Huy Fong to znany i popularny sos chili pochodzący z Tajlandii. Produkowany jest z wysokiej jakości czerwonych papryczek chili, octu, cukru, czosnku i soli, które nadają sosowi charakterystyczny smak i aromat.
Sos Sriracha znany jest z wyważonego połączenia ostrości, słodyczy i kwaskowatości. Ma średnio mocny smak (4/5) i jest idealnym składnikiem dla tych, którzy lubią pikantne potrawy. Doskonale sprawdza się jako składnik dań kuchni azjatyckiej, takich jak woki, sushi, zupy pho, marynaty, sałatki i wiele innych. Oprócz kuchni azjatyckiej, sos Sriracha stał się również popularny w różnych kuchniach na całym świecie.
Huy Fong to renomowana marka znana z wysokiej jakości i autentycznego profilu smakowego. Ich sos chili Sriracha jest pakowany w poręczny 793 gramowy plastikowy pojemnik, który jest idealny dla tych, którzy używają go często lub lubią ostre sosy.
Sos Sriracha firmy Huy Fong to doskonały wybór dla wszystkich miłośników pikantnej i smacznej kuchni, którzy chcą dodać przyjemny pikantny smak do swoich potraw.
SOS CHILI SRIRACHA
Sriracha to jeden z najpopularniejszych sosów chili, którego nazwa pochodzi od miasta Si Racha w prowincji Chonburi we wschodniej Tajlandii. Sos Sriracha był pierwotnie podawany jako przyprawa do dań w tajskich restauracjach oferujących owoce morza i ryby. Obecnie jest szeroko rozpowszechniony i używany na całym świecie do przyprawiania potraw i jako składnik różnych dań. Nazwa Sriracha jest uważana za termin ogólny, ponieważ nie została jeszcze zastrzeżona i, co zaskakujące, nawet przez założyciela najbardziej znanego producenta sosu chili, Huy Fong Foods Sauce, Davida Trana.
POCHODZENIE SOSU SRIRACHA
Pochodzenie i historia sosu chili Sriracha są dyskusyjne. Jedno ze źródeł mówi, że pierwszy sos chili został wyprodukowany w 1930 roku w Tajlandii przez kobietę o imieniu Thanom Chakkapak w mieście Si Racha, od którego pochodzi nazwa sosu. Fakt ten został potwierdzony w wywiadzie dla magazynu Bon Appétit przez amerykańskiego dystrybutora żywności azjatyckiej Eastland Food Corporation.
Jednak wedługStowarzyszenia Miłośników Si Racha, pierwszy sos Sriracha został wyprodukowany w tym mieście, ale przez birmańskich pracowników tartaku. Informacje te potwierdza wywiad z 88-letnim mężczyzną o imieniu Thawat Wiphisamakun, znanym jako Ah Pae. Babcia Ah Pae miała mały pensjonat w mieście Si Racha. Jeden z birmańskich mężczyzn przyszedł do jego sklepu, aby kupić chili, sól, ocet i cukier bezpośrednio dla producenta sosu chili. Babcia Ah Paela w końcu również zaczęła produkować własny sos chili, najpierw dla rodziny, a następnie sprzedając go klientom. Później jeden z ich klientów, Kimsua Thimkrachang, zaczął kupować większe ilości składników, takich jak chili, ocet, cukier i sól, a następnie wytwarzał sos chili i sprzedawał go pod marką "Sauce Si Racha Traa Phukhao Thong", po angielsku Golden Moutain Brand Si Racha Sauce, czyli Sriracha Golden Mountain ze zdjęciem Złotej Góry na etykiecie.
Dziś trudno ustalić, kto jako pierwszy wyprodukował popularny sos chili Sriracha. Jedno jest jednak pewne, sos pochodzi z miasta Si Racha, którego nazwę nosi do dziś.
ZASTOSOWANIA SOSU CHILI SRIRACHA
W Tajlandii Sriracha jest bardzo często używana jako sos do potraw, głównie ryb i owoców morza. W kuchni wietnamskiej sriracha jest dodawana jako składnik tradycyjnej wietnamskiej zupy Pho, do smażonego makaronu i do aromatyzowania sajgonek. Sriracha jest również ogólnie stosowana w zupach, daniach jajecznych i burgerach. Można ją również znaleźć w dżemach, lizakach, koktajlach i ziemniakach o smaku sriracha. Zastosowania są naprawdę szerokie.
W USA sos Sriracha jest używany w wielu restauracjach, w tym na przykład w słynnej sieci McDonald's, Subway czy Burger King. Włączają oni sos Sriracha do swoich przepisów i czasami mieszają go z majonezem lub w dipach. Blue Diamond, wiodący producent produktów migdałowych, między innymi o smaku Sriracha. Amerykanie nie mają dość hot dogów, tacos, hamburgerów, jajecznicy, ale także spaghetti czy pizzy z ostrym sosem Sriracha.
Można go znaleźć praktycznie we wszystkich azjatyckich restauracjach na całym świecie, a ludzie coraz częściej kupują go do swoich domów. Sriracha jest najczęściej używana do przyprawiania potraw na stole. Warto spróbować tego ostrego sosu do mięsa zamiast klasycznego ketchupu, sosu tatarskiego czy musztardy. Sriracha na pewno będzie dobrze smakować i nie martw się, pasuje nie tylko do dań kuchni azjatyckiej.
CIEKAWOSTKI O SOSIE SRIRACHA
- Wymowa.
- W 2013 roku amerykański filmowiec Griffin Hammond nakręcił film dokumentalny o pochodzeniu i produkcji ostrego sosu Sriracha.
- Sos Sriracha jest w rzeczywistości mniej ostry niż odmiana Jalapeño papryki chili. Sriracha osiąga około 2200 SHU, podczas gdy Jalapeño może pochwalić się ostrością od 2500 do 6000 SHU.
- Co godzinę produkowana jest 1 tona sosu Sriracha. Taśmy produkcyjne mogą pomieścić 3000 butelek ostrego sosu Sriracha w ciągu 24 godzin, a produkcja odbywa się przez 6 dni w tygodniu. W rezultacie powstaje 200 ton sosu tygodniowo. W ten sposób sprzedaje się do 20 milionów butelek rocznie.
47,27 zł
39,39 zł bez VAT