Pieprz syczuański cały 57 g. Kraj pochodzenia Chiny.
Pieprz syczuański to termin obejmujący różne gatunki roślin z rodzaju Zanthoxylum, używane jako przyprawa w Azji, zwłaszcza w środkowych Chinach i Japonii, ale także w niektórych częściach Indii i regionu Himalajów. W Chinach pieprz syczuański jest częścią "5 przypraw w proszku".
Krucha, bordowo-brązowa suszona skórka dojrzałych chińskich owoców zanthoksylu z resztą łodyg i pozbawiona większości czarnych nasion, znana jako hua jiao lub pieprz kalafiorowy. Przyjemnie zaskakuje intensywnym, świeżym aromatem żywicy i owoców cytrusowych z nutami drewna i kwiatów. Wywołuje delikatne mrowienie na języku, które powoli rozwija się w ustach i utrzymuje się przez długi czas.
Tradycyjnie używa się go do produkcji oliwy smakowej, wywaru mięsnego lub jest popularnie prażony na suchej patelni i mielony do przyprawiania potraw na stole. Idealnie nadaje się do tłustszych mięs, takich jak kaczka lub wieprzowina, ale także do owoców morza lub ryb, kurczaka i warzyw. Do marynat, suchych mieszanek do nacierania mięsa lub szybko smażonych dań azjatyckich przygotowywanych w woku. Oprócz chili, dobrze komponuje się z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym.
11,24 zł
9,37 zł bez VAT