Chińskie noże szefa kuchni są bardzo popularne w całej Azji i stopniowo zyskują popularność na całym świecie. Ich wygląd do pewnego stopnia przypomina część miecza. Charakteryzują się dużą grubością i szerokością ostrza w porównaniu do zwykłych noży. Chiński nóż jest szczególnie popularny ze względu na swoją wszechstronność. Poradzi sobie z niemal każdym surowcem. Dzięki swojej szerokości, grubości i wynikającej z tego większej wadze poradzi sobie z krojeniem drobiu na ćwiartki, krojeniem/ siekaniem twardych warzyw korzeniowych, biltongu czy cebuli.
Nóż ten nie bez powodu nazywany jest "uniwersalnym nożem chińskim", ponieważ nadaje się do krojenia i siekania niemal każdego surowca i przewyższa swoją wszechstronnością nawet tradycyjny europejski nóż szefa kuchni.
W Chinach ten typ noża nazywany jest "TAO", co oznacza "miecz", i różni się od konwencjonalnych noży kuchennych tym, że jego ostrze jest grubsze i szersze i jest w stanie kroić duże kawałki (takie jak mięso, kurczak itp.) - służy do krojenia i cięcia warzyw i mięsa. Nóż chiński jest idealny do krojenia mniejszych kawałków mięsa bez kości i drobiu. Jest bardzo dobry do krojenia i cięcia twardych warzyw - w tym dużych główek jarmużu i kapusty. W kuchni azjatyckiej ten stylowy nóż chiński pełni funkcję "noża szefa kuchni", oferując zaskakującą wszechstronność, zręczność i ostrość. Górna część ostrza może być używana do miażdżenia imbiru lub czosnku, podczas gdy ostrze kroi, sieka i kroi z niezwykłą precyzją. Bardzo wysoki profil ostrza pozwala na doskonałe i łatwe przenoszenie pokrojonych półfabrykatów do garnka lub patelni.
155,07 zł
129,22 zł bez VAT