Menu
Kardamon cały 100g

Najpredávanejšie

Cały kardamon 100 g. Kraj pochodzenia Hiszpania. Czytaj więcej

Skladom

43,82 zł

36,52 zł bez VAT

Numer magazynu: P00004

Producent: Pan Asia

Opis

Cały kardamon 100 g. Kraj pochodzenia Hiszpania.

Kardamon jest obecnie trzecią najdroższą przyprawą importowaną do naszego kraju. Jednak nawet to nie przeszkadza w zwiększeniu jego popularności. Jego pikantny i słodkawy smak znany jest już nie tylko koneserom gastronomii. Kardamon można dodawać do napojów, słodkich dań i deserów. Podobnie jak szafran, kardamon dodawany jest do potraw jedynie w szczyptach.

Kardamon to egzotyczna przyprawa. Ten krzew zielny rośnie w wilgotnych lasach Indii, Sri Lanki i Chin. Roślina osiąga wysokość 3 metrów. Ma przyjemny aromatyczny cytrynowy zapach i słodko-pikantny smak. Owoce składają się z kapsułek. Zawierają one dużą liczbę czerwono-szarych do czerwono-brązowych nasion. W zależności od metody przetwarzania, kardamon dzieli się na bielony i niebielony, w całości lub mielony. Kardamon jako przyprawa lub lek znany był już starożytnym Grekom i Rzymianom.

Nasiona kardamonu zawierają białka, tłuszcze, skrobię, terpeny, kwasy karboksylowe, tiaminę, ryboflawinę i niacynę, wodę, węglowodany, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, sód, mangan, witaminę B, C, kwasy omega 3 i omega 6. Pomaga w prawidłowym trawieniu, zapobiega różnym wirusom, działa wzmacniająco na organizm, pomaga łagodzić bóle reumatyczne, pomaga w walce ze wzdęciami, osłabieniem serca, w leczeniu zapalenia dziąseł i zębów, pomaga jako środek zapobiegawczy w chorobach układu oddechowego, astmie i zapaleniu płuc, łagodzi ból gardła, kamienie nerkowe i pęcherzyka żółciowego, ma udowodniony wpływ na łagodzenie żołądka i całego układu trawiennego, pomaga w stresie, zmęczeniu lub depresji, poprawia jakość wzroku.

Odmiany kardamonu to - czarna i zielona. Czarny wariant jest częścią kuchni indyjskiej, chińskiej, wietnamskiej czy japońskiej. Szczególnie nadaje się do przygotowywania mocno przyprawionych potraw. Wariant zielony ze względu na swój słodszy, orientalny smak jest częścią kuchni z regionu Azji Południowej. Smak i aromat są bardziej intensywne, gdy kardamon zostanie zmiażdżony przed użyciem. Dlatego lepiej kupować kardamon w całości zamiast mielonego. Można go dodawać do wypieków, różnych słodyczy, lodów, domowych wędlin. Jego smak jest doskonały do aromatyzowania pieczonych owoców, kompotów, sałatek owocowych. Kardamonem można nawet doprawić herbatę lub kawę. Stosowany jest w napojach, daniach warzywnych i słodkich. Doskonale nadaje się do aromatyzowania sosów i sałatek, mięsa - mielonego i naturalnego, steków, pierników, wyrobów marcepanowych, dżemów, likierów, win. Nawet niewielka szczypta kardamonu nadaje potrawom wspaniały smak.

Przechowywać w temperaturze do 25°C i wilgotności do 75%.

Kardamon cały 100g
Kardamon cały 100g

43,82 zł

36,52 zł bez VAT

Produkty alternatywne

Zaloguj się

Zapomniane hasło

Preferencje dotyczące prywatności

Używamy plików cookie, aby usprawnić Państwa wizytę na tej stronie, analizować jej wydajność i gromadzić dane na temat jej użytkowania. W tym celu możemy korzystać z narzędzi i usług stron trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażają Państwo zgodę na takie przetwarzanie. Szczegółowe informacje można znaleźć poniżej lub zmienić swoje preferencje.

Oświadczenie o ochronie prywatności

Pokaż szczegóły
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zaloguj się

Zapomniane hasło

Produkt został dodany do koszyka
Kontynuować zakupy Zamówienie