Skrobia z tapioki Cock Brand 400 g. Kraj pochodzenia Tajlandia.
Tak jak Europejczycy używają do gotowania skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, tak mieszkańcy Ameryki Południowej i Azji sięgają po tapiokę. W przeciwieństwie do lokalnych skrobi, tapioka wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem. W kuchni azjatyckiej używana jest głównie do zagęszczania sosów, zup oraz najsłynniejszej chińskiej zupy gorącej i kwaśnej.
Nie należy do zbóż ani roślin strączkowych, a zatem nie zawiera glutenu ani innych alergenów. Nie nadaje się jednak do diety niskowęglowodanowej - zawiera tyle samo węglowodanów złożonych co ziemniaki. Jest popularna w dietach bezglutenowych, bezlaktozowych, paleo i niskocholesterolowych.
Tapioka zawiera wapń, fosfor, potas i magnez. Jest również dobrym źródłem żelaza, kwasu foliowego i witaminy B. Tapioka jest dość kaloryczna i syci bardzo szybko i na długo.

6,10 zł
5,12 zł bez VAT